George Radojčič: Ženy… Matky, svině, bohyně…

George Radojčič: Ženy… Matky, svině, bohyně…
kurátorka: Nadia Rovder
text: Monika Le Fay, Nadia Rovder


Artinbox Gallery – hlavní sál, foyer & klub
|28. 3. – 19. 4. 2024|



Výstava kreseb a maleb Georga Radojčiće, sarajevského rodáka žíjícího v Praze na Slivenci. Jeho díla jsou mimo jakékoliv kategorie, jednoznačně autentická, kompozičně překvapivě kultivovaná, obsahově zemitá, příliš solitérní pro jakékoliv hodnotící soudy a přímo se dotýkající našich citů, myšlenek a našeho svědomí.

Ženy, matky, svině, bohyně… dcery, babičky, královny, vědkyně, věštkyně, krásky, divy, stařeny, kartářky, princezny, potvory, tanečnice, čarodějnice, světice…. Ty všechny vystupují z kreseb a maleb mladého umělce George Radojčiče, který v den vernisáže 28. 3. 2024 slavil své 37. narozeniny. V pořadí už sedmá autorova výstava organizována galerií Artinbox je symbolicky věnována tématu, kterým George už léta intenzivně žije – fascinaci ženami. Snaží se je zkoumat, pochopit, milovat…
Asi nejlepší popis toho, co všechno ženy jsou, najdeme u jungiánské psychoanalytičky Clarissy Pinkoly Estés v knize o ženách, které běhaly s vlky. O tom, co se stane, když si žena nazuje červené boty a zamíří do světa.
Bohužel to, co vnímáme v současném světě – ženy političky, ženy bankéřky, ženy kandidátky na prezidentku, či ženy, které v médiích komentují společenskou situaci, velmi často takové nejsou. Stydí se obout červené boty a také se chtějí zalíbit mužům a bojí se, co by se stalo, kdyby následovaly svou divokou, nespoutanou podstatu. George Radojčič právě tomuto rozumí, jeho kresby a malby žen jsou divoké, barevné a expresivní, a tak přitažlivé! Stejně jako ty ženy, které nezapomněly na svou divokou, intuitivní, vlčí podstatu.

Praha, březen 2024