TRPASLÍK, ŠROTO A NÁČELNÍCI

Artinbox Gallery Vás srdečně zve na výstavu:

TRPASLÍK, ŠROTO A NÁČELNÍCI

autorů: Petr NIKL, Ondřej SZOLLOS, Honza SAKAŘ, Ivan ZUBAL

kurátorka: Nadia Rovderová

text: Petr Vaňous

Artinbox Gallery, Perlová 3, Praha 1

Výstava tří autorů představuje tři fotografické cykly (Ondřej Szollos, Ivan Zubal a Honza Sakař) doplněné obrazy a grafikami Petra Nikla.  Osamělá postava, která je jednou Trpaslíkem, podruhé podivnou bytostí žijící na šrotovišti a potřetí předákem podivného indiánského kmenu, je vždy identicky proměněný umělec a fotografický performer Petr Nikl. Figura a místo vytváří nadrealitu souvislostí, temně humorných, ironických, ale i sarkasticky drásavých, protože neúprosně osamělých. Převleky, masky, nehostinná místa, dění vystupující z neproniknutelné tmy, nebo z marnosti opakující se banality všedních dní… Magický svět snových postav zjevujících se v různých interiérech a exteriérech. Postav ozvláštňujících ubíjející čas a prázdný prostor. Výstava má v sobě sílu mýtických stop a prorockých evokací. Život je tu stejně tak pomíjivým fenoménem jako krutým divadlem s prvky škodolibé para-reprezentace. Bezčasí tu vytváří rámec, v němž se rozvíjí poetika zvláštní svobodné imaginace, napůl prozaické, napůl básnické. Výstavu lze vnímat jako dotírající iritující sen v němž je vše důmyslně zastřeno a skryto, za každou maskou se objevuje další a další deformované obrazy a podprahové percepční praskliny. Za figurami, maskami a převleky tušíme nekonečnou a neustále se rozšiřující množinu rolí a identit. Tři z nich tu přebírají hlavní roli a propůjčují výstavě pohádkově-hororový název.

Petr Vaňous, leden 2024

Petr Nikl (*8.11. 1961, Zlín), všestranný,  mnohonásobně talentovaný český malíř, grafik, hudebník, fotograf a divadelník. Byl členem již zaniklé umělecké skupiny Tvrdohlaví. Pro jeho obrazy je typická decentní barevnost. Vystavoval masky, které se podobaly podivným zvířatům – sám v nich pak vystupoval. V roce 1995 mu byla udělena Cena Jindřicha Chalupeckého.

Ondrej Szollos je kosmopolitní vizuální umělec, fotograf a filmový režisér, narozen na Slovensku,  dlouho žil v New Yorku, tvořil, fotil a natáčel různě po světě,  než před 17 lety zakotvil v Praze.

Honza Sakař (*1979 Karlovy Vary) studoval ITF v Opavě. Žije v Praze. Fotografuje především portrét, dokument, na cestách také krajinu. Pracuje většinou černobíle, klasicky i digitálně, s oblibou používá velkoformátovovou kameru a intenzivně se věnuje historickým fotografickým procesům. Souběh uvedených zálib vyústil na jaře roku 2015 v otevření portrétního kolodiového studia pod značkou Fotograf na plech.

Ivan Zubal *1966, je slovenský sběratel uměleckých děl a fotograf.

Výstava konfrontuje tři různé přístupy inscenované fotografie k podobám a převtělování. Petr Nikl se převtěluje do mnoha podob, dlouhodobě zkoumá možnosti svých proměnlivých rolí uvnitř prostředí a reálií, zachycených mediem fotografie. Výstava Trpaslík, Šroto a Náčelníci představuje množství autorových podob, zachycených v průběhu posledních osmi let třemi různými fotografy. S každým z nich navázal Petr Nikl dlouhodobý spoluautorský vztah, ze kterého vzešla i pro samotného autora nečekaná souhra. Každá s fotografií je tedy výsledkem společného vidění autora – modela a autora – fotografa. Instalaci doplňuji autoportréty Petra Nikla a rovněž některé artefakty – obleky, ve kterých byl Petr Nikl na fotografiích vyobrazen.

Další typy spoluher autor představí v rámci doprovodného program v galerii, kde autor vystoupí vždy s jinými spoluhráči s pásmem textů a písní, s použití masek, nejrůznějších nástrojů a bizarních rekvizit.

Černobílý cyklus Trpaslík sleduje putování postavy Světlonoše, zachycené fotografem Ondřejem Szollosem mezi lety 2014 – 2015. Snímky vznikly za ranního či večerního šera v okolí Prahy, Máslovic, Komáří Vížky a pobřeží Atlantiku u New Jersey. Černobílý cyklus Šroto z roku 2020, koncipovaný a fotografovaný Ivanem Zubalem, pozoruje osobu ztroskotance, žijícího na šrotovišti.

Cyklus Náčelníci, fotografovaný mezi lety 2021–2023 Honzou Sakařem na plech mokrým koloidovým procesem, tvoří soubor různorodých postav. Na vernisáži uvedeme dvě nové publikace, které byly vydány u příležitosti této výstavy. Nakladatelství KANT – Karel Kerlický vydalo fotografickou publikaci Ondřeje Szollose: TRPASLÍK. Kniha sleduje putování postavy Světlonoše, odehrané Petrem Niklem a zachycené fotografem Ondřejem Szollosem mezi lety 2014–2015. Je koncipovaná formou prozaické básně, vizuální jazyk se v ní prolíná s textovými úryvky. Publikaci Ivan Zubal: ŠROTO vydal autor vlastním nákladem a rovněž ji uvedeme v rámci výstavy.

Součástí projektu bude několik různých hudebně divadelních performancí Petra Nikla a jeho hostů.

Výstavu podpořil Státní fond kultury ČR. Děkujeme.