Helena Lukas: Absence (31. 1. – 20. 6. 2020)

Artinbox gallery zve na výstavu / invites you to the exhibition:

foto: Helena Lukas, Řím / Roma, Trastevere, 2014

Helena Lukas: Absence
(31. 1. – 30. 4. 2020) – prodlouženo do 20. 6. 2020
malý sál galerie / small gallery hall

kurátorka / curated by: Nadia Rovderová

Výstava u příležitosti kulatého výročí narození kmenové autorky galerie, dcery slavného fotografa Jana Lukase.
Výstava představí jeden z posledních fotografických cyklů Heleny Lukas (*28. 1. 1950), jehož mottem by mohlo být legendární: Pantha Rei – Vše plyne… Vše je v pohybu, vše se mění, co bylo, není. Změna je setrvalý stav. Autorka s nadhledem, humorem i s nostalgií rozjímá nad tím, kdo jsme byli, a kde jsme teď, co nenávratně zmizelo, kdo tu byl a schází, kam se posouvá svět a kam se ztratilo to, na co jsme byli zvyklí.
kurátorka Nadia Rovderová

Helena Lukas: Absence (January 31 – March 5, 2020) exhibition wil be prolongued till June 20, 2020
small gallery hall

Exhibition to mark the anniversary of the birth of the photographer Helena Lukas, the daughter of the famous photographer Jan Lukas.
Exhibition will present one of her latest photographic series whose motto could be the legendary: Pantha Rei – „Everything flows“… Everything changes, what was, is not. Change is a permanent state of being. The author contemplates with humor and nostalgia who we were, who we are now, where is the world going, whose presence we miss, what is irrevocably lost to us.
curated by Nadia Rovderová

…………………….

Poslední fotografický cyklus Heleny Lukas, který v Artinbox Gallery představujeme při příležitosti jejího životního jubilea, je zamyšlením nad plynutím času a změnami, kterým jsme v průběhu života vystaveni. Autorka přitom není povahou konzervativní. V průběhu života několik krát měnila svůj domov, a to nejenom v rámci zemí, ale i mezi kontinenty. V roce 1965 rodina Lukasových emigrovala z komunistického Československa, rok strávili v uprchlickém táboře v Itálii, poté se jim povedlo přesídlit do New Yorku, kde začali nový život. Helena tudíž od svých 16 let žila v USA, láska k Evropě ji však zůstala. Její manžel, původem Ital, ji částečně přivedl zpátky do milované Itálie, která jim v době nouze poskytla azyl. Rovněž Praha ji táhla zpět jako magnet. Dnes žije střídavě ve všech třech zemích a všechny považuje za svůj domov. Z nadhledu kosmopolitní duše rovněž citlivě vnímá světové dění, podobně jako tomu bylo u jejího otce, slavného fotografa Jana Lukase. Její poloha je ovšem ryze ženská, tichá a citlivá. Helena Lukas je pokornou pozorovatelkou, v něžných fotografických obrazech zachycuje vlastní i cizí stíny a odrazy, zachycuje stopy dění, které v různých místech světa zanechaly děje minulé, ty velké i ty banální: Řím, Pompeje, New York, Pearl Harbor, Petrkov, Florida, Boskovice… Příběhy skryté mezi řádky, můžeme si domýšlet, představovat. Všude jsou vzkazy dob minulých. Historie se opakuje. Přitom vše plyne, mění se. Staré mizí a zas se objevuje. To staré je tu zas, jen v novém hávu. Vše má svůj čas. My taky. Náš čas, náš život jako součást času a života celku.

interview Karla Oujezdského s autorkou a kurátorkou výstavy pro Český rozhlas k poslechu zde: https://vltava.rozhlas.cz/absence-heleny-lukas-fotografka-slavi-zivotni-jubileum-novym-intimnim-cyklem-8147753

fotodokumentaci k výstavě můžete shlédnout zde: https://www.facebook.com/pg/ArtinboxGallery/photos/?tab=album&album_id=3377973122275352