Abbé Libansky: Deset let bez Magora

Abbé Libansky: Deset let bez Magora
22. 10. – 25. 11. 2021
kurátorka: Nadia Rovderová

Výstava je věnována 10. výročí úmrtí Ivana Magora Jirouse, básníka, publicisty, výtvarného kritika a vůdčí osobnosti českého undergroundu a disentu. Pozůstává z fotografických vzpomínek fotografa a výtvarníka Abbé Libanského, který Ivana Magora Jirouse dobře znal, a fotograficky zaznamenával, před i po revoluci. Snímky pocházejí převážně z prostředí Ivanu M. Jirousovi nejbližšího, ze statku v Prostředním Vydří. Autor zachycuje básníka a jeho životní prostor, zátiší, předměty, kterými se obklopil, a které rovněž vypovídají o složité, citlivé povaze jednoho z nejvýraznějších českých básníků a disidentů.


„V Ivanu M. Jirousovi se schizoidně stýkaly dva světy – mukl, který si musí uhájit svoji pozici a na druhou stranu věřící, jemný člověk – básník. S každým jeho dalším kriminálem, ty rozdíly byly větší a větší.“ Abbé Libansky.


Fotografa a výtvarníka Abbé Libanskeho (*1952) přivedla do okruhu československého disentu v polovině 70. let minulého století, jeho manželka Dáda. Pro Ivana Martina Jirouse měl tehdy m.j. vyfotit pozvánku na jeden z koncertů Plastic People of the Universe. Od té doby se jejich cesty protínaly a Abbé Libansky předrevolučního Magora a jeho svět dokumentoval na černobílý film až do roku 1982, kdy byla po událostech spojených se vznikem Charty 77, rodina Libanskych Státní bezpečností přinucena emigrovat do Rakouska. Další fotografie Ivana Jirouse a jeho světa, tak Abbé pořídil až po revoluci. Poslední portrét básníka, který na výstavě uvidíte, pochází z vystoupení v divadle Archa 5. 11. 2011 – pár dní nato, 9. listopadu Jirous umírá.
Portrétům lidí a osobností, které se kolem I. M. J. pohybovali jsme na výstavě dali menší prostor, (výjimkou je slavný trojportrét s Egonem Bondym a Pavlem Zajíčkem na oslavě 45. narozenin E. Bondyho v 1975 v Klukovicích.)
Naše výstava by ráda byla spíš poetickou vzpomínkou, oknem do niterného básníkova světa, který se vyjevoval skrze předměty, kterými se obklopoval, skrze krásu chaosu, který kolem sebe vytvářel. Jsou to zátiší, které vypovídají o fascinujícím a komplikovaném světě, jednoho z největších českých básníků, nezapomenutelné osobnosti československého disentu, rebela a citlivého obdivovatele ptáků a květin, hluboce věřícího člověka, který tu už deset let chybí.

Nadia Rovderová, říjen 2021

video z vernisážového večera noci © Zara Wildmoons: https://www.youtube.com/watch?

Abbé Libansky: Ivan Magor Jirous, Egon Bondy a Pavel Zajíček, Klukovice 1975

Abbe Libansky: U Magora, statek Prostřední Vydří, 2011.

Výstava vznikla z podpory Státního fondu kultury České republiky. Výstavní program galerie Artinbox v roce 2021 podpořili: Ministerstvo kultury České republiky a Městská část Praha 1. Děkujeme!

technická spolupráce: Elis Unique, Antonín Vrňák, Eugen Kukla, Natálie Drtinová, Kája Beránková, Jakub Musil, Petra Špatná – Fotonova, Dana Michlová – rámování

Malý sál: Juliana Jirousová: Svatí / obrázky převážně s křesťanskou tematikou – prodejní výstava z tvorby malířky Juliany Jirousové, manželky Ivana M. Jirouse.