Reportáž ČT o výstavě Kurta Gebauera: KURTURA V PERLOVCE / KURTURE IN PERLOVA STREET, podzemní pelmel krásy a vlastenectví (29. 8. – 20. 9. 2013)

Reportáž České televize o výstavě je ke shlédnutí zde:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/240144-kurt-osobnosti-kurta-gebauera-razuje-po-perlovce/?fb_action_ids=10201948180572117&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Kurt osobnosti Kurta Gebauera rázuje po Perlovce

Praha – Nejen na  připomínku srpnových událostí před 45 lety a dalších udatných i méně udatných událostí let následujících se galerie Artinbox rozhodla zahltit podzemní prostory kurtem osobnosti Kurta Gebauera. Pelmel krásy, vlastenectví a šarmantního umělcova ega pod názvem Kurt Gebauer: Kurtura v Perlovce baví i nutí k přemýšlení. Výstava potrvá do 29. září.
Kurt Gebauer: Kurtura v Perlovce

Kurt Gebauer: Kurtura v Perlovce

Kurátorka výstavy Nadia Rovderová do nevelkých sálů soustředila starší i nová umělcova díla, aby tak připomněla jeho „výtečný smysl pro sebeironii, shovívavý sarkasmus i vlídný voyeurismus. „Nabízíme něžnost české (československé) vlajky postupně se měnící v ženský klín, jenž transformuje od varianty k variantě, až nadobro zrudne… Zázraky beztížných modrých hlubin nabízejí hrátky plavkyň i žraloků, figury krásných žen se tu vznášejí jak na stropě Národního divadla, i když nejvíc jim to sluší v korunách stromů z česko-německého pohraničí,“ upozorňuje Rovderová v průvodním slovu.

„Díla datovaná od let šedesátých až po současnost s důrazem na fotografii – doplněnou sochami, objekty, kresbami, malbami, videem… V této konstelaci propojují téma kultury, politiky, erotiky, vlastenectví – jež možná napohled nesouvisí, ale jak víme, všechno se vším souvisí,“ pokračuje Rovderová.

  • Kurt Gebauer: Kurtura v Perlovce
    Kurt Gebauer: Kurtura v Perlovce
  • Kurt Gebauer: Kurtura v Perlovce
    Kurt Gebauer: Kurtura v Perlovce

Kurt Gebauer (17. 8. 1941), studoval na Střední škole uměleckých řemesel v Brně (1955-1956), Střední průmyslové škole kamenické a sochařské v Hořicích (1956-1959) a poté na Akademii výtvarných umění v Praze. V roce 1965 absolvoval stáž u profesora Otto Herberta Hajka ve Stuttgartu (Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart). V roce 1972 pak u profesora Césara Baldacciniho. V roce 1990 byl jmenován docentem na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, v roce 1992 se stal profesorem.