Reportáž ČT z výstavy Víly, skřítkové a trpaslíci

Víly, skřítkové a trpaslíci odplaší všechny zlé síly

Reportáž ke shlédnutí ZDE:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/157726-vily-skritkove-a-trpaslici-odplasi-vsechny-zle-sily/

Reportáž Ondřeje Moravce 27.12.2011

Praha – Do pražské galerie Artinbox pronikli skřítci, víly a trpaslíci. Čtyřicítka českých umělců tu prezentuje svá díla s motivy těchto mystických postaviček. Mezi vystavujícími figurují jména jako Jaroslav Róna, Veronika Bromová nebo přední „trpaslíkolog“ Kurt Gebauer.

V kouzelných dnech kolem Vánoc, během tmavých dnů a dlouhých nocí kolem blížícího se slunovratu, se z temnot vynořují tajuplná stvoření. Navštěvují citlivé duše, vtahují je k sobě do čarovného světa fantazie a snů. Jsou tu bytosti různé, krásné i hrůzné… Jak uvádí galerie Artinbox, pro vílo-skřítko-trpaslíkovskou výstavu vybrali její pořadatelé jen ty hodné a nejhodnější. Některé z nich se sice můžou tvářit hrozivě, ale v jádru jsou to dobráci, jenž odplaší všechny zlé síly…

Svět fantazií zprostředkovává na kouzelné výstavě téměř čtyřicet výtvarníků s šedesáti díly, k vidění jsou obrazy, sochy, fotografie a grafiky. Trpaslíka jako parodii světlých zítřků prezentuje i Kurt Gebauer. Jeho trpaslíci si před rokem 1989 nenápadně utahovali z komunistických idejí. „Když skončil ten režim, tak jsem si říkal, že už to bude jen taková roztomilá kuriozita, ale ono ne, ono to nabylo nějakou novou, ironickou podobu,“ říká.

A tak se trpaslíci poťouchle naváží i do dnešní společnosti, a to nejen v Gebauerově díle. „Když jsem vybírala ta díla, tak je fakt, že jsem těch trpaslíků najednou měla hrozně moc,“ podotýká kurátorka výstavy Nadia Rovderová. Trpaslíci a skřítci jsou často bráni jako symbol kýčovitosti. Právě tento motiv umělci ve svých dílech rozvádějí leckdy až do absurdních rozměrů.

Autoři si tak pohrávají se satirou, ale třeba i s dekadentními představami, někteří pak berou trpaslíky i jako odraz sebe samých. „Vlastně i my všichni jsme trpaslíci. Myslíme si, že jsme gigantičtí, že jsme nejdůležitější tady na té planetě. Možná by nám někdy prospělo podívat se i z jiné perspektivy,“ dodává jedna z autorek, Veronika Bromová. To, že trpaslíci nejsou pouze zahradními strážci, dokazuje kromě jiných například filozofický spis o trpaslících od Václava Cílka.

Kouzelná výstava plná víl a vílounů, trpaslic a trpaslíků i skřítků různých barev, vyznání a temperamentu potrvá v galerii Artinbox do 24. ledna 2012.